A4 formaat

Het A4 formaat is het meest bekende en meest gebruikte papierformaat ter wereld. Vrijwel al het briefpapier heeft deze afmeting. Toch weten niet veel mensen het exacte formaat. Op deze pagina kun je die vinden in centimeters en millimeters. Voor ontwerpers is het aantal pixels erg belangrijk. Samen met de resolutie en DPI vormen dit het oppervlakte waarop een bepaalde opdruk moet komen. Het aantal pixels van het A4 papier kun je in verschillende dpi instellingen op deze pagina bekijken.

Papierformaat A4 voor drukwerk

In bijna iedere woning in Nederland staat een printer. Deze ‘huis-tuin-en-keuken’ printers zijn prima geschikt voor het incidenteel afdrukken van documenten. Wil je veel afdrukken dan is het vaak stukken goedkoper om het bij een drukwerk bedrijf te laten doen.

De verschillende papierformaten kun je herkennen aan de letter A met een cijfer erachter. In dit geval is dat een 4. Hoe kleiner het cijfer, hoe groter het papier. Dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoe hoger hoe groter. Je kunt de afmeting van het papierformaat A4 op verschillende manieren meten namelijk in cm, mm maar ook met pixels.

A4 formaat in cm en mm

  • 29,7 x 21,0 centimeter
  • 297 x 210 millimeter

A4 formaat pixels:

  • 72 dpi : 595 x 842 pixels
  • 300 dpi: 2480 x 3508 pixels
  • 600 dpi: 4961 x 7016 pixels
  • 1200 dpi: 9921 x 14031 pixels

Hoe hoger de DPI instellingen, hoe meer pixels er nodig zijn om dit formaat te ‘creëren’. Gebruik je weinig pixels, dan zal je ontwerp er minder mooi uit komen te zien dan bij een hogere DPI instelling. Bij een instelling van 300 dpi krijg je een mooi beeld. Bij grotere afdrukken is ook een hogere DPI vereist. Op de website van bijvoorbeeld drukwerkdeal worden de verschillende aanleverspecificaties weergegeven. Voor elk soort drukwerk kun je bekijken met welke instellingen je het beste resultaat krijgt.

Je kunt papier in verschillende diktes kopen en bestellen. Hoe dikker het papier, hoe zwaarder het vel wordt. Dit zorgt voor meer stevigheid waardoor je het vel kunt gebruiken als flyer of stevige poster. Standaard wordt er voor dit formaat printerpapier gebruik gemaakt van ’80 grams’ papier. Dit wil zeggen dat het papier 80 gram per m2 weegt. Wil je dikker of dunner papier? Je kunt kiezen uit verschillende papiergewichten!